Λευκα Ειδη, η ιστορία τους!

Λευκα Ειδη

Τα λευκα ειδη, ένα από τα πλέον απαραίτητα οικιακά και επαγγελματικά είδη, κρύβουν πίσω τους μεγάλη ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ήδη από την αρχαία Μεσοποταμία, Κίνα, και Αίγυπτο, το βαμβακερό ύφασμα ήταν γνωστό με σημαντικές αναφορές στους τότε πολιτισμούς.

Ανάμεσα στα λευκά είδη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά είδη υφάσματος, κέρδισε τελικά το βαμβάκι, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες, σε σεντόνια, καλύμματα, τραπεζομάντηλα, πετσέτες κουζίνας και φυσικά μπάνιου.

Ποια είναι όμως η ιστορική πορεία που κρύβει το βαμβακερό ύφασμα και κατά συνέπεια τα λευκα ειδη; Κάποιος θα ήταν δύσκολο να πιστέψει πως μπορεί να έκρυβε αυτή η ιστορία ίντριγκα και διαμάχες, ακόμα και ότι θα έπαιζε ρόλο στην βιομηχανική επανάσταση, αλλά και όμως έγινε!

Το βαμβάκι είναι μια μαλακή, χνουδωτή ίνα που αναπτύσσεται σε μορφή μπάλας, προστατεύοντας το σπόρο του ίδιου του φυτού. Κατόπιν επεξεργασίας της ίνας, έχουμε ένα νήμα που δημιουργεί υφάσματα μαλακά, που αναπνέουν. Η χρήση του βαμβακιού σε λευκά είδη και ρουχισμό είναι γνωστή από το 6.000 Π.Χ. Και βρέθηκε σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Κατά το μεσαίωνα, τα λευκα ειδη από βαμβάκι και γενικότερα τα βαμβακερά υφάσματα έγιναν γνωστά ως εισαγόμενο είδος, χωρίς να γνωρίζει ο κόσμος την προέλευση του, αν είναι φυτικό ή ζωικό. Η παραγωγή βαμβακερών εισήχθη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής κατάκτησης της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Σικελίας και η γνώση της ύφανσης εξαπλώθηκε στη βόρεια Ιταλία τον 12ο αιώνα.

Δεν ήταν πριν τον 15ο αιώνα που ο όρος σεντόνι χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη, παράλληλα με την χρήση της ανέμης που εισήχθη στην Ευρώπη και έκανε την παραγωγή βαμβακερών υφασμάτων και λευκών ειδών πιο γρήγορη. Επόμενο ήταν να ξεκινήσει ανταγωνισμός σε παραγωγή και εμπόριο σε όλη την Ευρώπη, με την East India Company να μονοπωλεί στα τέλη του 17ου αιώνα τα λευκα ειδη οικιακής χρήσης, με μονάδες παραγωγής και εισαγωγή φθηνού βαμβακερού υφάσματος από την Ινδία.

Η Βιομηχανική Επανάσταση στην Αγγλία, έδωσε μεγάλη ώθηση στην παραγωγή βαμβακιού, καθώς μείωσε σημαντικά το χρόνο και το κόστος παραγωγής αλλά παράλληλα βελτίωσε και την ποιότητα στα λευκα ειδη!

Τα λευκα ειδη που γνωρίζουμε σήμερα, αποτέλεσαν μια σημαντική πηγή κέρδους στις Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ με το πέρασμα της βιομηχανικής επανάστασης, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι των οικιακών αναγκών, με την είσοδο των λευκών ειδών στο λιανικό εμπόριο σε τιμές προσιτές. Σήμερα, θα συναντήσετε ποικιλία υφασμάτων, σχεδίων και χρωμάτων στα λευκα ειδη, με το βαμβάκι να διατηρεί ηγετική θέση στις επιλογές!

Ευκολίες πληρωμής

Ευκολίες πληρωμής

Η εταιρεία Γαλανός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τρόπων πληρωμής!
Άμεση εξυπηρέτηση

Άμεση εξυπηρέτηση

Η άμεση και προσωπική εξυπηρέτηση είναι το σημείο υπεροχής της εταιρείας μας!
Νέες παραλαβές

Νέες παραλαβές

Φροντίζουμε  συνεχώς  να παραλαμβάνουμε νέα προϊόντα, με σκοπό να καλύπτουμε πάντα την κάθε ανάγκη των πελατών μας!
Δείτε τις τιμές μας

Δείτε τις τιμές μας

Εγγραφείτε τώρα και δείτε άμεσα τις τιμές των προϊόντων μας!
Παραλαβή/ Αποστολή Προϊόντων

Παραλαβή/ Αποστολή Προϊόντων

Διαβάστε σχετικά με τον τρόπο παραλαβής και αποστολής προϊόντων από την εταιρεία Galanos.

Newsletter

Ενημερωθείτε για τα νέα προϊόντα και τις Προσφορές μας!

Galanos goes green!

λευκα ειδη χονδρικη
Μάθετε περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από την εταιρεία μας!

Ακολουθήστε μας!

Facebook
Instagram
Twitter
Flickr